5/365 Newsfeed

Tot îmi vin în newsfeed anunțuri de angajare de pe diverse grupuri. La unele ai zice îhm, la altele îți vine să te iei cu mâinile de cap. Cel mai întâlnit anunț, este cel lipsit de transparență, scris pe repede înainte, fără nici cea mai mică idee de redactare sau recrutare. Și când văd noțiunea de salariu atractiv, nu pot decât să ridic din sprâncene și să îmi cobor colțurile gurii.

Despre ce vorbim:

Cerințele postului sunt generalizate și amestecate, nu reflectă acel job description clar. Trasați cât mai bine sarcinile postului, oferiți candidatului o idee cât mai clară despre jobul la care aplică (ex. face consultații dar și mici manopere de chirurgie, sau vrem un om care să curețe doar cuștile animalului) și despre locul de muncă în sine (ce fel de clinică, câți oameni sunt în echipă, care sunt departamentele pe care se axează munca medicală, care-i vibe-ul).

– Salariu atractiv. Când o să ieșim oare din acest tipar? Dați măcar niște praguri financiare, între atât și atât, pentru primul an; după care, salariul crește între atât și atât. Nu atractiv, nu cât vrei tu, nu că îți dăm atât dar pe cartea de muncă jumate. Transparența financiară și corectitudinea sunt criterii importante pentru ambele părți.

– Contract (de muncă). Nici nu ar trebui menționată partea asta, fiindcă toate aspectele legale privind angajarea îi revin angajatorului. El este cel care trebuie să facă formalitățile ca la carte iar noi nu ar trebui să acceptăm compromisuri în gri. Știu, el se justifică că taxele sunt mari și noi dăm din umeri, că altfel ce ne facem. Toți avem o viață personală și nevoi (o rată de plătit și o gură de hrănit, poate vrem o mașină, poate vrem să ne trimitem copilul în străinătate la facultate, dar până la urmă, treaba noastră ce facem cu banii); indiferent de justificare, ar trebui să încercăm să fim corecți și buni unii față de ceilalți.

– Calitățile angajatului. Notați clar ce fel de persoană vă doriți în echipă, de la un minim de cunoștințe la maximul de bun simț. Dacă sunteți în căutarea unui asistent sau medic veterinar debutant, asumați-vă trainingul, creșteți omul ăla cu drag și profesionalism.

– Programul de lucru. Ar trebui detaliat și explicat bine (ture, ore, responsabilități, sărbători, weekenduri, nopți, concedii), inclusiv pentru vremuri negre.

Mi-ar plăcea să văd integrate în fiecare anunț și în realitate:

– Mai multă înțelegere și respect pentru studenții la MV care lucrează ca asistenți veterinari (privind orarul, plata pe oră, nopți și weekenduri lucrate, contractul de muncă/internariat, timp liber)

– Training specific de start și de performanță pentru angajați

– Mentorat pentru medicii veterinari debutanți

– Evaluare din mers, cu feedback constructiv acolo unde este nevoie

– Bonusuri anuale de performanță

– Buget anual pentru educație continuă

– Weekenduri, nopți, sărbători legale plătite dublu

– Un minim de 4 zile libere plătite, atunci când sănătatea mintală are de suferit

– Training pe sănătate mintală (primul ajutor ar trebui să fie obligatoriu)

– Intoleranță la bullying în orice echipă

Și da, candidatul ar trebui să știe să redacteze un email, o scrisoare de intenție și un CV. Noi ne-am lovit mereu de cele mai simple chestii, însă raportat strict la anunțul de angajare, cred că puteți fi mai fermi, mai transparenți și cred că în realitate puteți face niște schimbări majore în bine. Și pentru voi, și pentru noi.