Mereu curiozitatea mă duce cu mintea departe și de mult timp urmăream cu entuziasm activitatea Spitalului veterinar Transilvania, unul dintre cele mai faine spitale veterinare din țară. Cum se construiește un spital veterinar de la zero, cum se întrepătrund toate cum trebuie sau mai bine zis cum îți vezi visul cu ochii, ne povestesc medicul veterinar și membru fondator Dr. Cătălina Ciuban și o parte din super echipa ei. Cert e un lucru, la final totul pare de poveste și eu pot să vă zic pe cuvânt că nu, e pe bune.
V.J.: Cum a început povestea spitalului veterinar Transilvania?
Cătălina: Totul a început în perioada facultății când am avut diverse probleme cu câinii familiei. De fiecare dată când am avut nevoie de veterinar, am rămas în urma experiențelor cu un gust amar și ajungeam cu ei la Cluj. Asta a fost sămânța ca să zic așa, un sentiment că pot face lucrurile diferit, la un nivel apropiat de cel cu care am fost învățată în Germania.
Apoi la terminarea facultății am hotărât să îmi continui pregătirea la o clinică specializată din Germania dar mereu scopul meu a fost să acumulez cât mai multe cunoștințe pe care să le pun în aplicare în România. După acumularea experienței în Germania, din motive personale, a fost momentul să revenim acasă și atunci planul nostru era foarte clar, deschiderea unui spital veterinar.
Un mare avantaj este faptul că Alex, soțul meu, avea experiență pe parte de management și rolurile noastre sunt foarte clare, el se ocupă de tot ce este administrativ și eu de partea medicală. Și funcționează foarte bine.

V.J.: Pe ușile spitalului au intrat mii de pacienți, v-a rămas vreunul în mod special, adânc în inimă?
Cătălina: MICHA. Este o pisica de 2,5 ani care a trecut prin atât de multe alături de noi, încât este parte din familia noastră și noi din a ei. Si cel mai mare merit îl au proprietarii ei absolut deosebiți, care ar merge până în pânzele albe pentru ea.
Totul a început cu o anemie hemolitica autoimună, a necesitat 6 transfuzii ca să o stabilizăm, apoi a făcut diabet zaharat secundar administrării de steroizi, două episoade grave de cetoacidoză, abces pulmonar și lobectomie pulmonară. De 6 luni e stabilă și foarte, foarte bine. Doar că iubirea e unilaterală, noi o iubim pe ea dar ea pe noi… nu prea.
V.J.: Care au fost cele mai mari provocări profesionale la început de drum? Dar acum?
Cătălina: Deși am studiat în România, nu am practicat niciodată aici. Cel mai greu în primă fază a fost adaptarea la piața românească, la mentalitatea și concepția proprietarilor. Am pornit cu niște concepții diferite și a trebuit să ne adaptăm. Ne-am lovit și de probleme de birocrație. Ce ne-a ajutat foarte mult a fost faptul că, în timp, am învățat să nu le mai văd neapărat ca pe niște probleme ci ca pe provocări și asta ne face munca mult mai ușoară.
Ce încă este greu de acceptat, este lipsa de colaborare între medicii veterinari, lucru care sperăm să se schimbe cu timpul.
V.J.: Construind proiectul spitalul veterinar Transilvania, ce credeți că ați învățat cel mai mult pe planul dezvoltării personale?
Cătălina: Să avem răbdare, o echipă solidă, o afacere sănătoasă se construiește în timp, mult timp. Să nu luăm lucrurile personal, să știm să ne și detașăm când trebuie și importanța comunicării în relațiile interumane.
V.J.: Aveți o echipă tânără, cu background profesional variat, după ce criterii ați realizat selecția membrilor și care este secretul unei echipe sudate?
Cătălina: Totul începe cu CV-ul depus, de la redactare, la cele mai mici detalii. Am primit CV-uri extraordinare, însoțite de scrisoare de intenție și recomandări sau altele, scrise de mână și fotografiate. Este practic prima impresie pe care ți-o faci despre candidat și îți dai seama din prima cât de mult efort a depus pentru a aplica și cât de important este jobul pentru el.
Apoi urmează un interviu fizic și 1-2 zile de probă de lucru, în care îți faci o impresie.
Ce am urmărit mereu a fost practica făcută pe perioada facultății, cât, unde, dacă au dobândit experiență în străinătate, în special programe Erasmus. De aici reiese implicarea și dorința de a-și lărgi orizonturile.
Secretul unei echipe sudate aș vrea să îl știm și noi. Am organizat de la Christmas Party, la teambuilding, tot felul de evenimente. Dar cel mai important este viața de zi cu zi, comunicarea deschisă dintre ei, comunicarea deschisă cu noi, felul în care se susțin în diferite situații.
Pot spune că echipa noastră este în cel mai bun moment de până acum, se ajută mereu la nevoie, e o atmosferă foarte faină zi de zi, chiar este o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Sunt foarte mândră de ei ca echipă și de fiecare în parte.
V.J.: Ce așteptări aveți de la noile generații de medici veterinari?
Cătălina: Tot ce așteptăm noi de la ei este implicare, dorința de cunoaștere, de evoluție și de a practica medicina veterinară la un nivel cât mai performant. De restul ne ocupăm noi.
V.J.: Ce visuri se mai aștern la orizont pentru Spitalul Veterinar Transilvania?
Cătălina: Visurile sunt mari, deocamdată principalul scop este să aducem spitalul la nivelul pe care îl dorim. Scopul nostru este să evoluăm permanent și să aducem spitalul la cel mai înalt nivel.
V.J.: Cum integrați sănătatea mintală în contextul medical veterinar?
Cătălina: Este un aspect foarte important de care ne pasă foarte mult. În trecut am avut un episod de cyberbullying masiv și atunci am conștientizat că trebuie să ne implicăm și mai mult, deoarece și noi și restul colegilor am fost foarte afectați.
Facem asta prin două feluri: traininguri constante pe comunicare în care învățam sa gestionăm situații dificile și să evităm conflicte. Al doilea lucru, este faptul că printre beneficiile oferite se numără și decontarea unei sume pentru servicii psihologice. Practic, oricine simte că are nevoie, sau unora le-am sugerat noi, poate să apeleze la un psiholog pentru a-și gestiona mai bine emoțiile sau pur și simplu pentru a-și rezolva problemele.
Echipa noastră e pentru mine ca a doua familie și așa intenționez să am grijă de ea și să o protejez.

V.J.: Și asta nu e tot. Partea cea mai faină vine cu insighturi direct de la membrii echipei SVT. 🙂
Care este cel mai fain lucru atunci când vine vorba de jobul de la spitalul veterinar Transilvania?
Florin (medic): Unul din cele mai faine lucruri (spun unul deoarece sunt foarte multe) atunci când vine vorba de SVT, îl reprezintă posibilitatea de dezvoltare profesională.
Trebuie doar să dai dovada de profesionalism și să prezinți un real interes pentru o anumită ramură a medicinei veterinare. Mai departe, vei primi tot suportul și încrederea din partea SVT.
Diana (medic): Îmi place că ne sunt puse constant la dispoziție aparate și instrumente medicale de o calitate superioară și că fiecare dintre noi poate experimenta cât mai multe lucruri, investigând în diferite modalități patologii diverse, astfel încât să ne putem forma opinii și pune un diagnostic cât mai corect.
Îmi place că ne susținem reciproc și ne apărăm imaginea, puși in fața unor situații dificile cu clienții.
Si încă un lucru foarte fain, care ar trebui sa fie preocuparea numărul unu în acest domeniu pentru toți medicii veterinari, este că, lucrăm corect și ne preocupă ca în fiecare zi să evoluăm și să ne facem treaba cât mai bine.
Cosmin (medic): Cel mai fain lucru este colectivul, faptul că există comunicare eficientă și că toți suntem pe aceeași lungime de undă în majoritatea timpului. Acest lucru face ca timpul petrecut la muncă să zboare mult mai repede și să se creeze o ambianță plăcută, orele trecând fără să realizez de cele mai multe ori.
Cum ai crescut ca medic veterinar în acest mediu? Cum răspunzi provocărilor profesionale?
Florin (medic): Pot spune că este imposibil să nu te dezvolți într-un mod frumos atunci când lucrezi într-un mediu prietenos, alături de colegi mereu dispuși să-ți răspundă la toate întrebările și să te învețe. La rândul tău, trebuie să fii autodidact și să dai dovadă de seriozitate.
Fiind un spital non-stop și un punct de referință în această regiune, avem parte de numeroase cazuri cu diverse patologii care reprezintă zilnic o provocare.
În cadrul SVT înveți să-ți dezvolți o gândire analitică, astfel înveți să poți gestiona cu brio un caz de la cap la coadă. Dar atunci când un caz te pune în dificultate, organizăm un “brainstorming” în care discutăm cazul și găsim cele mai bune soluții, atât pentru pacient cât și pentru proprietar.
Diana (medic): Personal sunt mulțumită de evoluția mea de până acum și sunt de asemenea recunoscătoare pentru tot ce contribuie la formarea mea în fiecare zi; anul trecut pe vremea asta, categoric nu mă vedeam în stare să fac multe lucruri din câte fac acum în cadrul Spitalului Veterinar Transilvania.
De la simple vaccinări și deparazitări am ajuns destul de repede să preiau cazuri complexe și chiar urgențe, acum fără urmă de teamă, ba chiar cu foarte multă curiozitate și nerăbdare, multe dintre ele reușind să le duc la capăt singură sau cu ajutorul sfaturilor colegilor cu mai multă experiență.
Am reușit într-o perioada destul de scurtă și să mă evidențiez prin dorința de a persevera în domeniul anesteziologiei, disponibilitatea facilităților medicale de calitate superioara și varietatea cazuisticii contribuie foarte mult în a mă ajuta să-mi dezvolt experiența și de asemenea, faptul că particip la diferite workshopuri de specialitate și că am contact cu medici cu vastă experiență, cu care mă pot consulta, pentru astea sunt recunoscătoare.
Mă bucur că am reușit să-mi înving multe dintre temeri și să fiu capabilă în a lua decizii, sunt convinsă că mai am în continuare de trecut prin foarte multe etape și filtre până voi ajunge un medic veterinar foarte bun și până atunci sper să fac cât mai multe animăluțe fericite în fiecare zi.
Cosmin (medic): În momentul în care întâmpin un obstacol încerc mereu sa găsesc o soluție logică. Întâi studiez problema în cauză și încerc să culeg informații din mai multe surse, apoi pun în practică ce am adunat iar daca nu reușesc să depășesc singur obstacolul, apelez la ajutorul colegilor, care îmi sunt mereu alături.
Experiența mea de până acum în cadrul SVT m-a învățat că nu există nici o problemă oricât ar fi de dificilă fără rezolvare, mereu reușim să găsim o soluție.

_______________________
Nu te opri din învățat, hai la Școala Junior vet!
_____________________
Devino abonat Junior vet și ești mereu pe fază: https://bit.ly/3wUJ8l0